Energielabel en energie (geld) besparen

Voor elk huis in Nederland is een Energielabel te zien op www.energielabelatlas.nl. Als er een officieel geregistreerd energielabel beschikbaar is dan wordt deze getoond. Alle andere woningen zijn voorzien van een voorlopig energielabel. De atlas is een initiatief van de stichting Meer Met Minder. Deze stichting houdt zich bezig met Energiebesparing.

Energieatlas 1De website laat een mooie overzichtskaart van Lelystad zien. Doormiddel van kleurtjes is goed te zien welke woningen nog zuiniger gemaakt kunnen worden. Leuk om een keer te kijken welk label je eigen woning heeft!

Energiebespaartips

Energiebesparen is soms veel eenvoudiger dan je denkt. Veel mensen zijn nu eenmaal niet in staat om hun woning te isoleren of geld te investeren in zonnepanelen. Je kunt met een aantal simpele maatregelen toch tientallen euro’s per jaar besparen op je energierekening.
Nu de zomer over een paar weken ten einde loopt is het misschien als wij nu al  een aantal tips om energie (lees: geld!) te besparen geven. De beste tips op een rijtje:

1. Verwarm jezelf
Zet je meteen de verwarming aan als je het koud hebt? Neem eerst andere maatregelen: trek bijvoorbeeld een warme trui aan of koop een dekentje. Schakel daarna pas de verwarming in, als het tenminste nog nodig is.

2. Schakel het licht uit
Schakel het licht uit op overbodige plaatsen. Dus niet alleen als je vertrekt, maar bijvoorbeeld ook in de keuken als je in de woonkamer zit.

3. Oplader uit het stopcontact
Wie denkt dat het geen energie kost als je de oplader in het stopcontact laat zitten, heeft het mis. Haal de lader er dus uit wanneer je telefoon is opgeladen.

4. Let op het energielabel bij de aankoop van apparaten
Apparaten, met name wasmachines en drogers, hebben een groot aandeel in het dagelijkse energieverbruik. Laat je in de winkel dus goed informeren over het stroomverbruik van je nieuwe witgoed en andere apparaten.

5. Was op lagere temperatuur
Een andere doeltreffende manier om het energieverbruik van je witgoed – in dit geval je wasmachine – te beperken, is wassen op lagere temperatuur.

6. Houd de tocht buiten
Je kunt je gordijnen ’s avonds het beste sluiten om de tocht tegen te houden. Ramen en kieren kun je om dezelfde reden het beste afdichten met tochtstrips of -banden.

7. Zet de vaatwasser op een korter programma
Niets zo makkelijk als een vaatwasser, maar ook door dit apparaat kan heel wat energie verloren gaan. Kies daarom eens voor een korter programma.

8. Thermostaat lager zetten vóórdat je gaat slapen
Zet je de thermostaat pas lager op het moment dat je naar bed gaat? Doe dit dan voortaan een half uurtje tot een uur eerder.

9. Deksels op de pannen
Houd de deksels tijdens het koken zo veel mogelijk op de pannen. Zo blijft de warmte in de pan.

Gaan deze tips niet ver genoeg?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen in huis? Laat dan een energiebesparingsadvies opstellen (ook wel maatwerkadvies energiebesparing of EPA-advies genoemd). 

Adviseur komt bij u langs

Als u dit advies aanvraagt, komt er een adviseur bij u langs die uw mogelijkheden voor energiebesparing op een rij zet. U ontvangt een helder rapport van mogelijke maatregelen die energie besparen, meer wooncomfort opleveren en het binnenklimaat van uw woning verbeteren. In het rapport staan ook de kosten, opbrengsten en terugverdientijden vermeld.

Kosten voor advies

Kies voor het opstellen van dit advies voor een adviseur die is aangesloten bij een bedrijf met een zogeheten Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-02 certificaat. De kosten voor het advies variëren van € 200,- tot € 300,-. Kijk voor meer informatie ook op:

Energiedeskundig

Milieucentraal

Meer Met Minder

Energieloket Flevoland

Duurzaam in Lelystad

Volg ons en like ons!
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *