Wat is de Kluswinkel

KluswinkelDe Kluswinkel is een prachtig initiatief van de gemeente Lelystad, Centrada en het Werkbedrijf Lelystad.

In juni 2014 opende wij voor het eerst onze deuren in ons pand aan de Rode Klif. Het eerste jaar was het echt pionieren. Het duurde even voor de Lelystedeling ons kon vinden. Er was bijvoorbeeld wel een telefoonnummer en een Facebookpagina, maar geen website met informatie. Gelukkig zijn we de eerste fase goed doorgekomen en doen maandelijks ongeveer 200 inwoners een beroep op ons.

Onze klussers

Het Werkbedrijf Lelystad zet mensen in die ervaring hebben in het uitvoeren van kleine onderhoudswerkzaamheden. Onder begeleiding van een leermeester leren zij het mooie vak van klusjesman en het omgaan met klanten. Als u het materiaal haalt dan helpen wij u met de montage. Weet u niet wat u precies wat u nodig heeft? Geen nood, wij komen kijken en geven u advies.

Kunnen zij de klus niet klaren dan voorzien zij u in elk geval van een adequaat advies en een doorverwijzing naar een partij die u kan verder helpen.
U kunt ons vinden op de Rode Klif 209. Dat is naast de entree van het Rode Klif bij het fietspad naar het LelyCentre. Komt u gerust langs voor een kop koffie. Wij helpen u graag op weg met het nodige klusadvies.

Wat maakt de Kluswinkel zo bijzonder

Het bijzondere aan de kluswinkel is dat arbeid gratis is. U moet wel het materiaal zelf aanschaffen. Wij doen juist die dingen die anders niet gedaan (kunnen) worden.

Wij zijn dus geen aannemer of klusbedrijf dat tegen betaling uw badkamer, keuken of toilet komt vernieuwen. Daarvoor moet u bij een regulier klus- of aannemersbedrijf zijn. Wij richten ons met name op de groep mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Juist hen willen wij voorzien van advies en helpen met het uitvoeren van een klus. Wij zijn er van overtuigd dat het werk bij deze bewoner uit handen nemen niet helpt, hen leren het zelf te doen wel.

Wij richten ons dit jaar nadrukkelijker op het thema “prettig wonen”. Een schone, hele en veilige woonomgeving doet veel met een mens. Wij helpen bewoners graag goede ideeën om te zetten in activiteiten.

Wat vinden wij belangrijk:

  1. Leefbaarheid en klein onderhoud: Wij ondersteunen tal van wijkinitiatieven die een leefbare wijk bevorderen en een bijdrage leveren aan het welzijn van wijkbewoners. Daarnaast verzorgen wij workshops, zijn wij mede organisator van wijkbijeenkomsten op het snijvlak van woningonderhoud en leefbaarheid. Ook verrichten wij kleine klusjes bij mensen thuis.
  2. Vergroten zelfredzaamheid: Door het bieden van workshops en het geven van adviezen aan individuele bewoners willen wij een bijdrage leveren aan de zelfredzaamheid van Lelystedelingen. Wij zijn er van overtuigd dat iedereen iets kan. Om dat te bevorderen faciliteren wij tevens de gereedschapuitleen.
  3. Werkervaring bieden: Bij de Kluswinkel en andere partners van het werkbedrijf kunnen Lelystedelingen met een achterstand op de arbeidsmarkt werkervaring opdoen. Als je lang zonder werk zit duurt het een poosje voor je weer in het arbeidsritme zit. Wij bieden hiermee onze stadgenoten een opstap naar een betaalde baan. Onze vaklieden en baliemedewerkers zijn enthousiaste leermeesters.

Wilt u weten of wij iets voor u kunnen doen. Kom even langs, bel of mail ons. Wij helpen u graag!